Tre er et verdsatt materiale i produksjonen av både dører og vinduer. Produksjonen av denne typen produkter fra tre gir dem blant andre større styrke, eller varmeisolasjon, og til og med gir eleganse. Mange interesserte i å kjøpe vinduer lurer på hva forskjellen er mellom de to grunnleggende løsningene for liming av trevinduer?

Vinduer av limtre

En stadig mer brukt løsning i konstruksjon av vinduer er den såkalte ble sammen med trefiner. Det består vanligvis i å sammenføye 3 lag (noen ganger også 4 eller 5) striper på langs ved hjelp av den såkalte fingerskjøter, også kjent som mini-sykluser, og vanntett lim. Liming av stripene øker vindusrammens styrke og motstand mot belastning betydelig. Vinduer laget av limt laminert tømmer er også mer motstandsdyktige mot endringer i fuktighet, og de tre lagene av lamell hindrer effektivt treet i å krumme (bøyes på grunn av fuktighet). I tillegg består det limte laminatet av elementer uten mangler, f.eks. Knuter, misfarging eller harpiks.

Og hva produsentene av trevinduer sier når de bruker limt tre til vinduer:

Trevinduer er produsert i den nyeste teknologien for limt laminert tømmer, som forhindrer vridning av tre og gir større holdbarhet. Denne teknologien gjør det mulig for oss å unngå 100% av knutene og levere vinduer laget av forskjellige tresorter hvis naturlige skjønnhet kan beundres hvis dekkes med gjennomsiktig maling. Disse vinduene er ikke bare vakre, men de er også veldig holdbare. I den nyeste teknologien er vinduskarmen konstruert av tre lag med tre limt på en slik måte at kornene til påfølgende lag ordnes vekselvis til hverandre. Dette fører til at konstruksjonsmaterialet som vinduene våre er laget av er svært motstandsdyktig mot vridning, vridning og mekanisk deformasjon. Slike vinduskarmer er veldig stabile og motstandsdyktige mot fuktighet og temperaturendringer

Vinduer i heltre

Massivtrevinduer er en like populær løsning. Massivt kryssfinér, akkurat som sammenføyet kryssfiner, er fri for trefeil. Imidlertid brukes ikke sammenføyning av lamellene i lengderetningen, så de ovennevnte fingerskjøtene gjelder ikke her. Videre er styrken til solid kryssfinér sammenlignbar med styrken for sammenføyning når det gjelder limte laminerte tømmervinduer, men den faste kryssfineren er preget av bedre estetiske verdier. Det er verdt å nevne at den store ulempen med vinduer i heltre er manglende evne til å kvitte seg med treets hvithet, som er utsatt for fukt og skadedyrangrep.